Frida & Mikaels bröllopTitta, lyssna och njut. Carolina Wallin Pérez sjunger "Utan dina andetag". Så vackert. Lika vackert sjöng Frida samma låt i kyrkan till sin Mikael. Jag blir alldeles tårögd när jag tittar på bildspelet.

Fina Alice


Mästerhjärnornas kamp - Anders gästbloggarPå det vita vardagsrumsbordet ligger 104 pusselbitar utspridda. Motivet är Kalle Anka med vänner på ballongfärd. Elias sitter uppkrupen på bordet och sätter ihop bitarna snabbt och effektivt.  Nästan mekaniskt. Han kliver ner, plockar upp den bok jag för tillfället läser och ger den till mig, men först efter att ha lirkat ut bokmärket så att jag inte ska veta vilken sida jag är på.

- Vill du läsa din bok pappa? frågar han artigt.
- Tack så mycket! säger jag.
- Vet du vilka djur det är mest synd om?
- Nej, ljuger jag.
- Det är rävarna.
- Jaha? Rävarna?
- Ja! Det är inte myrstackarna i alla fall, ropar han till mig medan han springer ut ur rummet.

Elias går igenom en lugn fas för tillfället. Borta är den obstinate fyraåringen. Egocentrikern. Mr Hyde. Han som med armarna i kors och putande underläpp stampar i golvet och skriker ”jag vill” eller ”jag vill inte”. Han som när han inte får som han vill knuffar in alla mina böcker i bokhyllan, som för att lämna sitt veto till den rådande hierarkin. Han som med anarkistiska metoder skapar anarki bland mina böcker. Och som med hot om kaos försöker omförhandla familjens, efter ålder fallande, beslutsordning. Istället har en alternativ Elias intagit scenen inför våra häpna föräldraögon. En balanserad, nästan människoliknande person – en resonerande charmör på dryga metern, som snällt accepterar ett nej och som opåkallat utbrister i fraser som ”Vilken trevlig dag!”.

Det hela är mycket märkligt.

Kan vi slappna av nu?

Eller är vi – som min vän Gonzo säger – bara i stormens öga?

Efter någon minut kommer Elias tillbaka in i vardagsrummet. Galopperade, med strålande ögon (sådana som bara småbarn och Carola Häggqvist har) och ett leende som endast begränsas av ansiktsbredden.

– Pappaag. Får jag seg på film?

Den senaste veckan har han fått en fix idé. Helt godtyckligt har han börjat addera ett G på ord som slutar med vokal. Varför han gör det vill han inte svara på. När jag ifrågasätter den nya grammatiken, tittar han bara oförstående på mig, och så säger han ”En, tvåg, treg” och ler illmarigt, medan jag kliar mig i huvudet. Något säger mig att han driver med mig. Och att han njuter av det.

– Klart du får se en film, svarar jag.
– Vad trevligt! säger Elias. Jag vill seg Mickeg och Molleg.

Han skuttar sidledes in i sovrummet. Jag följer efter – med normal gång.

- Me-en. Var är fjärrkontrollen? Vig kan jug inte seg påg film utan fjärrkontrollen!
- Är den borta?
- Ja-aa. Dåg får vig leta!

Jag går metodiskt igenom rummet på de ställen där fjärrkontrollen normalt brukar gömma sig. Men den är borta. Elias, som står bredvid, slår ut med händerna i en gest som jag tolkar som "c’est la vie".

- Jaha, dåg får jag väl lekag istället.

Han ler mot mig och går tillbaka till vardagsrummet. Kvar står jag. Förbluffad. Under de fyra år jag levt med den här lille mannen har han aldrig låtit en försvunnen sak vara försvunnen. Normalt kräver han att jag letar rätt på den – och det omgående. Tålamod är inte en rubrik i hans CV. Och visst, nog för att han den senaste tiden filat bort de värsta kantigheterna i sin persona och tar missräkningar med större jämnmod, men det här är ju en 180-gradig personlighetsförändring. Och sådana sker inte på en vecka. Inte utan stark medicinering. Eller ett snitt i pannan. Men eftersom han låter saken bero, gör jag detsamma. Främst av lättja. Vem är jag att problematisera en sådan positiv utveckling? tänker jag och går ut i köket.

Men medan jag står där och brer en smörgås känner jag hur mysteriet med den försvunna fjärrkontrollen skaver i mitt inre. Det är något som inte stämmer. Jag känner mig lurad. Blåst. Varför var Elias så godmodig nyss? Så förbannat RP-McMurphy-post-lobotomi godmodig? Och då slår det mig: Här krävs att jag använder min slutledningsförmåga till det yttersta. Liksom Sherlock Holmes hade sin Moriarty, har jag min Elias. Och precis som psykprofilerarna i en genomsnittlig deckare tvingas gå in i mördarnas psyke för att lösa mordfallen, tvingas jag att äntra den snårskog som är en fyrårig hjärnas. Så jag tänker som en fyraåring. Och det jag kommer fram till är:

1. att han har gömt fjärrkontrollen, och
2. att jag har en ganska bra uppfattning om var.

Tio sekunder senare står jag med fjärrkontrollen handen. Jag hittar den längst ner i hans byrålåda, gömd under en t-shirt. Jag är mycket nöjd med mig själv. Stolt över att ha överlistat en fyraåring.

Pappa-Elias 1-0.

Man har väl hjärnag.

----

Kärlek


Zara HomeJag brukar inte tipsa om hemsidor, men idag skall jag göra ett undantag. Ni som gillar inredning, besök Zara Home.

Där köpte jag min vardagsrumsmatta, och jag är otroligt nöjd. Äntligen har jag fått in något färgglatt i hemmet.

Mormor RunaIdag har vi varit och besökt min mormor. Min underbara 90-åriga mormor Runa. 

Mina underbara killar!


Elias posarVad hände med killen som sprang så fort kameran kom fram?

FavoritsysslaElias är överlycklig. Här har han precis fått ett pussel av Gonzo, med över 100 bitar!

Elias


HöstÄlskar fortfarande hösten, trots att den just nu är regnig och kall. De vackra färgerna finns kvar, och jag hoppas det inte blir vinter alltför snabbt. 

Just nu sitter Anders och skriver högskoleprovet. Väntar med spänning på resultatet. Tror att det kommer gå jättebra.

Julia Den högra bilden har jag visat förut, men jag visar den igen för den passar så bra ihop med den andra bilden.

Gamla favoriterTittade på gamla, oredigerade bilder och hittade den här på Sebastian. Jag tycker han är jättefin på bilden, och förstår inte att jag har kunnat missa den. Men det var inte lätt att välja ut bilder på honom eftersom han blev bra på varenda bild.


Hemsidan


Boktips

Någon som vill ha boktips? Då är det bara att fråga Elias, han har läst allt :o)


Julia


Fler bilder från lördagens fotografering


Julia & EricIdag fick jag nöjet att fotografera Julia & Eric. Två små söta charmtroll med mycket spring i benen. Jag hade otroligt kul från början till slut. Lägger upp fler bilder imorgon.

Några bilder från Taubekonserten..
...jag fotade i söndags. Vacker sång och två stipendieutdelningar, som gick till Göran Frödin och Hanna Boquist.
Stina Karlsson, Lars-Eric Frendberg, Peter Linde och Eber Ståhl, är också med på bilderna.

Ben Folds with WASO - Not The SameÄlskar Ben Folds. Tänk att få se detta live!

Alexi Murdoch - All my daysLite skön fredagsmusik

Morgonmys

D

fast det är inte verkligheten. Inte just nu iallafall. Elias och jag har samma humör. Vi är lejon, och alla vet hur ett uppretat lejon kan bli.

Ett efterlängtat besök - Anders gästbloggarElias har alltid varit förtjust i sin morbror, Erik. Men det var först när Erik drog ut öronen i en klassisk vingmutter och grymtade som en apa som han blev den odiskutabla favoriten i släkten.

Det är två år sen nu.  

Erik bor i Stockholm. Elias träffar honom alltför sällan.

Så när Erik i förra veckan ringde och berättade att han och hans flickvän, Sara, skulle till Göteborg på bröllop, och aviserade ett besök sent fredag kväll, blev Elias överlycklig. 

Hela fredagen talade han om det förestående mötet med sin favoritmorbror. Han trampade fram och tillbaka i lägenheten och talade om hur roligt det är när Erik drar i öronen och låter som en apa, om hur Erik och Sara skulle kunna stanna kvar här och byta plats med mig och Maria, bli hans nya föräldrar. ”Skulle du inte sakna oss då?” undrade jag. Jo, medgav han efter lite påtryckningar, han skulle nog längta lite. Efter ett tag.

Klockan sju var han så uppspelt inför besöket att jag började oroa mig för att han skulle få en hjärtattack. Han verkade ha en hel myrstack i brallorna. Han hoppade i soffan, klättrade på kökstolar, på mig, skuttade över golven, petade på Elliott. Och så sjöng han. Oavbrutet. Hej hå, hej hå, vi till vår gruva gå.

Till slut frågade jag om han ville ringa Erik och tala med honom. Det ville han. Jag knappade in numret till Eriks mobil och gav honom telefonen. Efter tre signaler hörde jag telefonsvararen gå igång. Elias började tala: ”He-eej Erik. Var är du? Erik? ... Erik?... ERIK! SVARA DÅ!". Han avbröt sig och tittade på telefonen med en besviken min, sen på mig. ”Me-een. Han svarar juuu inte!” Jag förklarade för honom att det var ett inspelat meddelande och gjorde sen ett nytt försök med ett annat nummer. Den här gången svarade Erik. ”He-eej Erik. Vad gör du?” skrålade Elias, varpå han började gå runt i lägenheten med luren klistrad mot örat, precis som jag brukar göra.

Jag passade på att gå ut på balkongen för lite frisk luft filtrerad genom en Marlboro. Trots balkongdörrens tjocka treglasfönster hörde jag tydligt spridda fraser av Elias euforiska stämma:

”Var e du nånstans? När kommer du? Skynda dig Erik … Kör rally … Jag längtar efter dig!"

Jag log i Philip Morris-dimman.

När de väl anlände hade klockan hunnit bli kvart över tio. Elias, som kämpat i timmar med att hålla sig vaken, hade nu somnat i soffan. Antiklimax.

Jag lyfte upp honom, försiktigt, rädd att han skulle få ett av sina – så vanligt förekommande – yrvakna utbrott. Sedan bar jag ut honom i t-shirt och kalsonger på balkongen, i hopp om att den nästan nollgradiga temperaturen skulle väcka honom utan påföljande ilska tack vare dess status av ickemänskligt meterologiskt fenomen. Det fungerade. För när Erik och Sara, mormor och morfar kom gående nere på gatan, var Elias sitt vanliga bubblande och levnadsglada jag. Han hoppade ner från min famn, fattade tag om balkongräcket och ropade ner till sällskapet nere på gatan.

”Erik! Jag bor på våning fura!”.

I dörröppningen kramade vi om varandra och utbytte de vanliga fraserna om hur roligt det var att ses igen. Elias hoppade upp och ner och viftade med händerna över huvudet. Sen åt vi räkor och rostbröd och drack vitt vin – och så berättade Sara den stora nyheten: Att hon är gravid. Vi gratulerade de blivande föräldrarna. Och medan mormor torkade bort en tår, skålade vi andra åt det underbara faktum att Elliott och Elias ska få en kusin.

Om bebisen blir en pojke ska han heta Lennart, och om det blir en flicka: Essika!

Om Elias får bestämma.


Gunilla & JohanNu är jag färdig med alla bilderna på familjen. Hösten är nog den bästa årstiden att fota. Fint ljus och vackra färger. Synd bara att den är så kort. Nu återstår redigeringsarbete från konserten jag fotade i söndags. Men idag behöver jag en pause från datorn, och istället skall jag ägna mig helhjärtat åt mina killar.

Fler bilder från gårdagens fotografering

Första bilderna.....från dagens fotografering. Har kollat igenom alla bilderna och jag är verkligen jättenöjd. Nu återstår ett roligt redigeringsarbete. Fler bilder imorgon på fina bröderna Magnus och Johan.

Godnatt


På väg till förskolan
Tog lite bilder på Elias när vi gick till förskolan imorse.

Sommar


Mamma GunnelMin underbara mamma! Och världens underbaraste mormor!

Illustratör - Emma Skoglund


Ni måste gå in på Emma Skoglunds hemsida och kika. Hennes illustrationer är fantastiska! Dessutom är hon en duktig fotograf.

Sommar


Linda

Oupptäckta guldkornIdag har jag lagt min "fototid" på att leta fram gamla oupptäckta guldkorn. Bilder som av någon anledning inte blivit redigerade. Den vanligaste anledningen är naturligtvis att bilden inte är tillräckligt bra. Men det är svårt att välja ut de bästa bland de hundratals bilder man tar under ett tillfälle. Jag har alltid kvar bilderna, så att jag vid ett senare tillfälle kan gå tillbaka och hitta bilder som jag kan redigera.

Linda posar


Linda & Henrik


Söndag...Ännu en planlös dag. Ganska skönt faktiskt. Om Elias får välja går vi ut i skogen. Om jag får välja sitter vi kvar en stund och njuter av morgonkaffet. Tur att det är jag som bestämmer ;o)

Dagens bild: Elliott och hans "elefantsnutt".

Godmorgon!
Elliott...
Idag blev det mycket bilder på Elliott, kan bero på att jag tog mig tid. Har varit dålig på att fotografera mina barn den senaste tiden. Har lagt tiden på andras barn istället ,o) och det är ju också kul. Om det är någon som är intresserad av mitt jams, så har jag en mikroblogg längs ner till höger.

Här är jag igen, fast lite gladare :o)


Elliott i svartvitt


Sitter upp idagKolla in de söta fossingarna :o)

6 månader idag!Grattis till min yngste älskling, Elliott! Tiden går så fort. Jag vet, det är en klyscha, men så sann. Inatt vaknade jag av åskan och flög upp ur sängen. Hatar åskan. Hatar att vara rädd för åskan. Jag kanske borde gå till en sån där fobidoktor och bli botad. Nu är det iallafall underbart väder. Skall snart ut på en promenad men mina killar. 

Lägger upp fler bilder på Elliott senare!


Frukost med världens snabbaste man - Anders gästbloggar"Du kan inte äta snabbt som mig i alla fall".
Det är onsdag. Elias och jag leker rimleken och tävlar om vem som kan äta upp frukosten snabbast. Elias skrattar högt varje gång han hittar på ett rim. Rimorden är i nio fall av tio rena nonsensord, men då och då får han till det och när han av en slump rimmar lampa med slampa skrattar även jag.

Elias sprudlar vidare. Två kritvita rader mjölktänder glittrar ikapp med knallblå ögon i morgonsolen. Han äter Gott Gräddat med kaviar. Favoritmackan. Han slukar den snabbt och på tvären. Till kaviarsmörgåsen dricker han vatten. Ur ett vinglas. En fix idé som började runt midsommar och som antagligen kan härledas till den varma årstidens mer kontinentala vanor. 

Jag sitter vid sidan om och slevar i mig fil och flingor. Medvetet långsamt. Att tävla i frukost mot Elias är som att simtävla mot Idi Amin. Om du vinner får du skylla dig själv. Med jämna mellanrum kisar Elias åt mitt håll. Med ett stramt minspel, misstänksamt som en rysk gränsvakt, kontrollerar han noga att jag inte i smyg ökar takten. Han granskar både mig och innehållet i min tallrik. Då han inte upptäcker något fuffens, slappnar han av och riktar åter uppmärksamheten på sin egen frukost. 

Plötsligt hoppar han ner från köksstolen och ställer sig framför tavlan föreställande silhuetten av en afrikansk kvinna bärande på ett vattenkrus. Han går fram mot väggen och sträcker på sig. Han måttar med handen från pannan till tavelkanten.
"Titta pappa vad stor jag är. Jag är lång som tavlan. Eller hur?"
"Ja det är du", svarar jag.
 "Det var en tavla, som var som en liten skavla", rimmar han.
Elias vänder sig mot mig. Han lyfter på de ljusa, nästan osynliga, ögonbrynen och spärrar upp ögonen som för att understryka allvaret i det han nu ska säga. 
"Fast jag är inte stor som du. Faktiskt är jag inte det, i alla fall. Eller hur?"
"Nej, inte än", svarar jag.
"...och plötsligt blev mamma större än mormor!"
"Det är hon väl inte."
"Jo-ho."
"Säg inte det till mamma bara."
"Vafför dådå?"
Jag svarar inte.
Elias gungar fram och tillbaka från höger till vänster fot i, vad det verkar, ett försök att tämja sin otämjbara energi. Man kan nästan se den sjuda under huden.
"Har du tänkt på att alla är olika stora?" frågar jag.
"Ja-aa. Det tänkte jag faktiskt ... och jag är stor och snabb som helst."
"Du är skitsnabb."
"Du sa fiiit pappa. Man får inte säga så. Eller hur?"
"Jag vet. Sorry."
"Jag är fiiitsnabb. Snabbast som hela världen. I alla fall."
"Eller hur."


RSS 2.0