Julafton - Anders gästbloggar

Det är en vit jul. Den insnöade omgivningen skapar en märklig akustik, ljuden är förvrängda men samtidigt tydligare än vanligt. Utanför huset skottar en man snö. Skrapandet från snöskyffeln letar sig upp mot balkongen där jag sitter och röker. Ljudet är skarpt och klart, som om han stod precis bredvid mig. Motorvägen ligger en halvmil bort och utom synhåll, men det dova mullret skapar en mäktig ljudkuliss som ackompanjerar skrapandet från skyffeln. En talgoxe sveper kvittrande förbi. Motorn från en gammal röd Saab hackar och hostar på parkeringsplatsen. Det gör mig sorgsen. Hur länge till kommer man att kunna höra det i framtiden?
Jag går in i köket. Där sitter Elias. Han har varit uppe sen klockan sju i morse. Nu är den tio. Det är julafton och han är sällsynt artig, milt upphetsad inför tomtens ankomst. Han är ännu i den ålder då julklappar endast tilldrar sig ett vagt intresse jämfört med jultomtens knackande på dörren. Han är uppspelt och förväntansfull. Lite senare, vid halv två, strax innan vi ska gå ner till mormor och morfar, kommer han falla ihop av utmattning och förvandlas till ett monster som slänger igen dörren till sitt rum för att sen upprepat gallskrika, varpå hans lillebror på andra sidan dörren glatt kommer att skrika tillbaka i tron att allt är en rolig lek som storebror hittat på. Men det är inget vi känner till nu när vi sitter vid köksbordet och äter frukost. Just nu är han ett under av resonerande vältalighet.

”Pappa.”
”Ja.”
”Nu tror jag att tomten är ute och flyger med sina renar.”
”Det tror jag med. Snart ska han ju vara här.”
”Man kan inte gå barfota idag.”
”Nej, det är för kallt.”
”Eller hur! Då fryser man ihjäl fötterna!”

Vi går in till vardagsrummet. Det doftar gran, stearin och pepparkakor. På golvet sitter Elliott, med benen brett isär och vickande knubbiga fötter. I handen håller han ett lånekvitto från biblioteket. Han skrynklar ihop det och håller upp det mot takljuset. Han vrider och vänder på det, med huvudet lutat åt sidan studerar han hur ljuset faller genom det hopknycklade pappret och bestämmer sig sen för att smaka på det. Det vita kvittot mörknar av saliven. Medan jag tänder granen och fyller på nytt vatten lägger jag märke till att ett par av de hjärtformade pepparkakorna med namn på inte längre är så hjärtformade, snarare runda pepparkaksskruttar. Eliaskakan saknar e och ”Anders” stavas nu ”Ande”. Jag frågar Elias om han sett vad som hänt med pepparkakorna.

”Oj, det kanske är tomten som ätit av dem”, säger han.
”Nej. Jag tror nog det är en annan tomte som varit framme.”
”Jag med.”
”Kanske en liten tomte?”
”Ja. Det är nog Eliastomten som varit framme.”

Och så går han fram till granen, lutar sig in bland grenarna och tar ett bett av Eliaskakan.

”Så här gjorde jag, förstår du pappa.”
”Jag trodde vi kommit överens om att inte äta pepparkakorna förrän efter julafton?”
”Men jag trodde jag fådde äta dom.”
”Gjorde du?”
”Ja-aa. Det trodde jag faktiskt.”

Utanför skottar mannen fortfarande snö, men den röda Saaben är försvunnen nu. Snart kommer tomten.


Elliott


Slut på fridenSom ni ser är det slut på friden här hemma.

Härliga vinterbilder


Elliott & MormorElliott är snart 9 månader och han har börjat gå längst bordskanten. Det är fascinerande att se den snabba utvecklingen. Min lilla bebis har bara under några veckor blivit en stor kille.

Äntligen snö!


Bröllopsspecial del 4

Frida och Mikael gifte sig i Kungälvs kyrka den 15 augusti, vilket blev mitt sista bröllop 2009. Jag är så tacksam att ha fått fotografera dessa bröllop. Vad kul jag haft! Men inte bara. Som bröllopsfotograf har man stor press på sig, både jag och bröllopsparen har naturligtvis höga förväntningar på resultatet, så en viss prestationsångest finns alltid med, inför och under fotograferingen. Men det är i grunden något positivt. Det gör mig och, framförallt, bilderna bättre.

 

Bröllopsspecial del 3

Dagen efter (18 juli) var det dags för ytterligare ett bröllop, denna gång Jennie och Anders. De gifte sig i St Birgittas kapell i Göteborg och jag var med under vigseln och fram till festen. Anders assisterade. Elliott var också med eftersom jag fortfarande ammade. Regnet öste ner. Anders hade Elliott i bärsele och följde som en skugga efter mig med ett paraply för att skydda mig (han glömde dock att skydda sig från Elliotts lunch...) och framförallt min kamera från regnet. Antar att det såg ganska komiskt ut.
Bröllopsspecial del 2

17 juli gifte sig Tina och Peter. Jag träffade paret och deras barn strax innan vigseln och tog bilder. Även denna dag sken solen.Bröllopsspecial del 1

Under år 2009 fotade jag fyra bröllop. Jag kommer att lägga upp några bilder och ett bildspel från varje. Caroline och Magnus var mitt första par. De gifte sig den 23 maj på Marstrand och jag var med under drygt en timme och fotade paret vid havet, i strålande sol och lagom värme. En perfekt dag att gifta sig på. Elliott var bara 7 veckor, så hela familjen fick följa med.Jag vill önska er alla en riktigt god jul!


Ny kamera

Idag är en stor dag för mig. Jag har nämligen blivit ägare av denna underbara kamera med tillhörande objektiv.

Här kan du läsa recensioner om kameran:

Rekommenderar
enligt M3 nr 8 - 2008:
- "...Bildkvaliteten är briljant. Visseligen missade vitbalansautomatiken vid några tillfällen, men färgerna är grymma och exponeringen sitter perfekt... D700 är en fantastisk kamera. Autokokusen är snabb och mycket exakt, och kameran tar lysande bilder även i mycket dåligt ljus.."

Toppklass, Mycket prisvärd enligt Foto nr 10 - 2008:
- "...Nikon D700 är en idealisk kamera för naturfotografering. Robust, vädertätad, tillräckligt snabb för det mesta och med en bildkvalitet som utklassar vilken 24x36 mm dia som helst. Småbildsformatets fördelar, som stor sökare och möjlighet till kort skärpedjup, är värdfulla för en rad användare. Kameran är lämplig för porträtt och bröllop och tillgången till ljusstarka och högkvalitativa vidvinkelobjektiv..."

Rekommenderas enligt Digital Foto nr 10 - 2008:
- "...Nikon D700 är en prefekt kamera för den som är ute efter en fullformatskamera, men tycker att D3 är lite i dyraste och tyngsta laget. De flesta av storebroderns funktioner ingår och det gäller även bildkvaliteten och inte minst den unika ISO-prestandan. D700 väcker habegär hos undertecknad och jag frågar mig om inte det här är något av den ultimata spegelreflexkameran? Den är helt enkelt den perfelta kombinationen av form och funktion i alla fall förtillfället..."

Bra köp / Toppklass enligt Kamera & Bild nr 9 - 2008:
- "...Nikon D700 är en kamera utan några direkta brister och med ett stort och brett användningsområde. Kameran håller professionell kvalitet när det gäller såväl tålighet som bildkvalitet och hantering. Prisskillnaden mot D300 är inte så dramatisk, men det kan kosta en slant att utrusta kameran med matchande objektiv av hög kvalitet..."

Här kan du läsa recensioner om objektivet:

Toppklass enligt Kamera & Bild nr 7 - 2009:
- "...Objektivet har fått ett nättare utseende, men kan knappast beskyllas för att vara vare sig litet och nätt... Nikon har försett nya 24-70/2,8 med en antireflexbehandling som kallas nanocoating och som förbättrar motljusegenskaperna. Kontrasten hålls uppe och de interna reflexerna minimeras..."

Bästa proffesionella objektiv enligt EISA - 2008:
- "EISA - the European Imaging and Sound Association"

Toppklass enligt FOTO nr 3 - 2008:
- "...en mycket gedigen och ljusstark normalzoom som utrustats med gummipackningar för att förhindra fukt och damm att komma in, samt AF-S motor som ger mycket snabb och tyst fokusering... Objektivet håller hög optisk kvalitet..."


Pepparkaksbak med Thea


Nyårsoutfiten klar
The Decemberists - Sleepless
Den dåliga uppdateringen beror på att jag varit sjuk. Men nu är jag frisk igen. Idag bjuder jag på lite skön musik istället för bilder. Snart kommer lilla Alice och Linda på besök.

Kallt

Inställd fotografering idag. Vilket betyder att jag har massa tid över. Tråkigt eftersom jag sett fram emot det. Men nu får jag lite extra tid att mysa med Elliott, innan Elias kommer hem från dagis. Hoppas ni får en bra dag, trots kylan.

Två nya bilder på Jessica.


Fler bilder på Jessica


JessicaNu fick jag äntligen lite tid att sitta med bilderna på fina Jessica. Bara 6 veckor kvar tills bebisen kommer. Kallt var det igår när vi skulle fotografera. Tur att man som gravid är varmblodad. Jag däremot frös om fingrar och fötter. Men vad gör det när man får fota Jessica. Så vacker! Fler bilder kommer.

FinasteEn smygtitt från dagens fotografering.

Vinnaren är.....

Maria Johansson, Västerlanda. Stort Grattis!
Med hjälp av den här har vinnaren slumpmässigt valts ut.
Ny design & Logga

Nu är loggan klar och jag har fått hjälp av illustratören Dick holst, som är otroligt duktig på att teckna. Tack Dick, jag är så nöjd med ditt jobb.

Idag är det glöggparty hos Malin. Ska bli kul. Lyssnar på The Decemberists-sleepless, så bra! 2.58 in låten börjar det bästa,
så håll ut :o)


JulstämningHär hemma försöker vi komma i julstämning. Vi sjunger "vi komma från pepparkakeland" och klär ut Elliott i för säsongen lämplig klädsel. På söndag ska vi lussa för gammelmormor Runa och då måste ju sångerna sitta lika fint som Elliotts tomteluva :o) På Måndag är det lussefirande på dagis. Elias ska för första gången vara med i luciatåget; nu tränar han för fullt. Men jag undrar om de bara ska sjunga pepparkakssången?

3 dagar kvar

Just nu lottar jag ut ett presentkort på en fotografering. Du som vill vara med i utlottningen, och inte anmält dig än, läs här.
På söndag drar jag en vinnare, och presentkortet skickas på måndag nästa vecka.

Tack för alla mail och fina ord :o)

 

Kontraster

GodmorgonVaknade tidigt i morse och kände ett stort behov av att redigera bilderna på Java, som jag tog igår. Här är resultatet från morgonen jobb. Hoppas ni får en bra dag.

Söta Java


JavaIdag har jag fotat min kompis dotter, Java. Så charmig och underbart söt tjej, som snart fyller fyra år.

Elliott2 december blev Elliott 8 månader. Jag kan inte fatta att den här underbara tiden hemma med mina killar har gått så fort. Jag har snart varit hemma i ett år från mitt jobb på särskolan. Jag längtar tillbaka dit ibland. Till barnen och mina underbara arbetskamrater. Jag hoppas kunna kombinera det med mina fotouppdrag.

Snart ska jag, Elias och Elliott traska ner till Lena, Lova & Edvin.

USB-minne i kreditkortsformatIdag fick jag hem det usb-minne jag beställt från Minneskortet. Tanken är att detta skall ingå i mina bröllopspaket, istället för cd-skivor. Minneskortet är snabbt och har hög kvalitet. Det kreditformade minneskortet är snyggt jämfört med ett vanligt USB. Jag kan designa själv, eller beställa någon av deras design.

Tyvärr placerade jag texten fel, vilket jag inte såg när jag förhandsgranskade. Som ni ser på bilden ligger texten där man öppnar usb-minneskortet.  Men nu vet jag det till nästa gång. Nackdelen med kortet är att det är dyrt jämfört med cd-skivor. Det blir billigare om du väljer någon av Minneskortets mallar. Men betydligt roligare att ha ett eget personligt kort.

Elias-minenDen här underbara minen är så typisk Elias. Den snea lilla munnen. Det sägs att han har fått den av mig :o)

Behöver din hjälp!

Om du letar efter en fotograf som ska fota dina barn Vad skulle du googla?
Långväg till dagisI morse ville Elias gå genom skogen till dagis. En omväg. Naturligtvis tyckte Elias att omväg var ett dumt ord och att långväg var mycket bättre. Kallt men otroligt vackert ute idag.

Ska ni gifta er?Nu är prislistan för bröllop 2010 klar. Maila mig på fotograf@mariawingfors.com för mer information och priser.

RSS 2.0